Lymfedrainage

Lymfedrainage (ook wel compressiemassage, lymfatische massage, pressotherapie of pneumatische compressietherapie genoemd) is een pijnloze, niet-invasieve en ontspannende fysiotherapeutische procedure. Het kan handmatig worden uitgevoerd door een gekwalificeerde specialist (meestal een fysiotherapeut of oedeemtherapeut) of mechanisch door middel van lymfedrainage-apparaten.

In beide gevallen zijn de doelstellingen van de behandeling hetzelfde:

  • verbetering van de bloed- en lymfecirculatie
  • verwijdering van lymfatisch oedeem en afvalstoffen
  • het verbeteren van de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de huid en spierweefsel

Indicaties voor lymfedrainage behandeling

Indicaties voor een lymfedrainage behandeling zijn:

  • Behandeling van verschillende soorten oedeem (primair oedeem, secundair oedeem, lymfoedeem, lipoedeem) en lymfatische stagnatie (ook posttraumatisch, postoperatief)
  • Na een borstamputatie (zwelling van de handen)
  • Als preventie van veneuze insufficiëntie
  • Bij ischemische aandoeningen van de onderste ledematen
  • In het geval van "zware benen" en vermoeide benen

Het toepassen van lymfedrainage dient bij indicaties altijd op advies van een specialist te gebeuren (fysiotherapeut, huidtherapeut, oedeemtherapeut, arts).

CarePump lymfedrainage toestellen

De krachtige pressotherapie en lymfedrainage toestellen van CarePump zijn zowel geschikt voor professioneel gebruik als voor particulier gebruik thuis bij langdurige behandeling. De bediening van de apparaten zoals de Lite6 is heel eenvoudig en intuïtief: u selecteert eenvoudigweg de juiste instellingen op het scherm (bedieningsmodus, druk, tijd, snelheid van de behandeling) en drukt op "Start". Het apparaat heeft 6 programma's. De programma's zijn in samenwerking met lymfedrainage experts ontwikkeld.

CarePump apparaten werken met verschillende soorten manchetten: voor benen, armen, schouders, borst, korte en lange broeken, heup- en buikmanchetten. Je kunt je set op elk moment uitbreiden met extra manchetten.

Voor gebruik in de (fysio)praktijk is de Expert8 zeer geschikt. Dit geavanceerde apparaat heeft veel instelmogelijkheden voor het leveren van maatwerk, 13 voorgeprogrammeerde programma's en de mogelijkheid om eigen programma's te maken en bewaren.

 

CarePump Lite6

CarePump Expert8

Meer informatie:

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een ophoping van lymfevocht in het lichaam doordat de lymfevocht niet voldoende kan worden afgevoerd door de lymfevaten. In het lichaam zitten veel lymfevaten, deze nemen het vocht en afvalstoffen op uit het weefsel en vervoeren dit lymfevocht richting de dichtsbijzijnde lymfeklieren. Lymfeklieren bevinden zich in de lies, oksel, hals, knieholten, longen, darmen, buikholte en langs de luchtpijp. In de lymfeklieren zitten vooral witte bloedcellen, deze hebben een belangrijke functie in ons immuunsysteem. Als lymfevaten beschadigd zijn of verwijderd, kan het lymfesysteem slechter functioneren waardoor het vocht zich ophoopt. Lymfoedeem komt vaak voor in armen en benen maar kan ook in andere lichaamsdelen zitten. Lymfoedeem kan een grote impact hebben op de kwaliteit van leven. Het is belangrijk om tijdig de juiste diagnose te stellen om verergering te voorkómen. Met een goed behandelplan kan veel worden bereikt.

Lees meer »

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem betekent vetzwelling en is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel die vrijwel alleen bij vrouwen voorkomt. Het vetweefsel is zeer ongelijkmatig verdeeld over het lichaam. Er ontstaan ophopingen van vet in de armen, benen, heupen en dijen. De armen en benen kunnen in verhouding met de rest van het lichaam extreem dik worden, terwijl de hand of de voet geen vetophoping laat zien. Lipoedeem kan pijnlijk zijn en je bewegingsvrijheid beperken.

Lees meer »