Wat is lipoedeem?

Lipoedeem betekent vetzwelling en is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel die vrijwel alleen bij vrouwen voorkomt. Het vetweefsel is zeer ongelijkmatig verdeeld over het lichaam. Er ontstaan ophopingen van vet in de armen, benen, heupen en dijen. De armen en benen kunnen in verhouding met de rest van het lichaam extreem dik worden, terwijl de hand of de voet geen vetophoping laat zien. Lipoedeem kan pijnlijk zijn en je bewegingsvrijheid beperken.

Wat zijn de symptomen van lipoedeem?

De meest voorkomende symptomen van lipoedeem zijn:

  • (Zeer) dikke en opgezwollen benen en armen
  • Verschil in kledingmaat van het bovenlichaam en het onderlichaam (2 tot 3 maten)
  • Pijn bij aanraking of stoten
  • Snel blauwe plekken
  • Knie- en gewrichtsklachten
  • Voetrug en handen niet opgezwollen
  • Vaak aan beide zijden

Wat is het verschil met lymfoedeem?

Bij lymfoedeem wordt vocht vastgehouden door het lichaam. Bij lymfoedeem is vaak de voet of de hand wel opgezet en dit kan zich ook aan één kant voordoen. Als je het vel indrukt blijft er een kuiltje zichtbaar. Bij lipoedeem blijft er geen kuiltje zichtbaar. Bij lipoedeem kan er ook vocht worden vastgehouden door de vetcellen (lipolymfoedeem).

Hoe ontstaat lipoedeem?

Over de oorzaak van lipoedeem is niet veel bekend. Waarschijnlijk spelen erfelijke factoren en mogelijk vrouwelijke hormonen een rol (omdat het probleem zich voornamelijk bij vrouwen voordoet). In de meeste gevallen begint lipoedeem tegen het einde van de puberteit, tijdens de zwangerschap of menopauze. Lipoedeem wordt niet veroorzaakt door teveel eten. De klachten kunnen wel verergeren wanneer je veel aankomt.

Wat kan je doen tegen lipoedeem?

Het behandelen van lipoedeem is niet makkelijk. Het valt niet te voorkómen. Een behandeling is er daarom op gericht om de lipoedeem niet te laten toenemen. Om lipoedeem weg te halen kan liposuctie worden toegepast, de zieke vetcellen worden dan verwijderd. Dit kan pas worden uitgevoerd bij een ‘normaal’ gewicht. Bij overgewicht zal er eerst worden gewerkt aan het verminderen van gewicht door verandering in voeding, lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl. Om de klachten van oedeem te verminderen en af te remmen zal in de meeste gevallen manuele lymfedrainage, compressietherapie en oefentherapie worden toegepast. Voor de diagnose en de behandeling van lipoedeem is een bezoek aan een lipoedeem specialist nodig. Indien je zelf aan de slag wilt met bijvoorbeeld compressietherapie bij lipoedeem, kan dat alleen als dit wordt geadviseerd door de lipoedeem specialist.

Wat kan je zelf doen tegen lipoedeem?

Je kunt het niet voorkómen, maar het helpt wel als je op je voeding let om overgewicht te voorkomen. Ook voldoende lichaamsbeweging helpt, met name om vermindering van de spierkracht tegen te gaan. Als de spierkracht vermindert, loop je het risico dat je ook meer vocht gaat vasthouden. En ga naar een specialist voor een juiste diagnose en een behandelplan om erger te voorkómen.

 

Meer informatie vind je op: oedeemwijzer.nl/lipoedeem